Slovensko dnes ...

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Podaj prst a schmatnú ruku ... alebo, keď sa tolerancia nevypláca

V zásade ma nikdy nezaujímalo, či je niekto modrý, alebo zelený, na ženy alebo na chlapov, či na peniaze ... ale niekedy mám pocit, že pekne osprostievame a veľmi to preháňame s toleranciou ...
Nie je to tak dávno, čo na jednom blogu sa autor rozhodne vyjadril proti manželstvám homosexuálov a lesbičiek, pričom argumentoval skúsenosťou, že malý ústupok môže neskôr viesť k oveľa väčším požiadavkám. Úprimne povedané, nesúhlasil som s ním, pretože si myslím, že by nikto nemal zasahovať do rozhodnutia dvoch dospelých ľudí. Akosi sa však ukazuje, že zrejme mal nespokojenec s niečím pravdu. Začínajú sa totiž objavovať snahy, aby okrem registrovaných partnerstiev mali partneri aj právo na adopciu detí, čo už pripadá neprijateľné aj mne. Výchova detí nie je experiment, a deti nie sú podľa mňa nejaký tovar, aby sa dostali do rúk hocikoho. Dieťa by malo vyrastať v normálnej rodine, a hoci pripúšťam, že množstvo manželstiev má problémy, pribúdajú rozvody a rozchody, stále nevidím dôvod, aby sme deti zverovali do vzťahov, ktoré z hľadiska výchovy nemôžeme pokladať za štandardné. Neraz sa stretávam s tým, že deti majú problémy, ak v rodine nefunguje úloha otca/matky, a neviem si predstaviť, ani nechcem, čo by bolo, ak by dieťa rástlo v spoločnosti dvoch mužov či žien. A ani neverím na rozprávky, že dá sa všetko. Tak, ako muž nedá dieťaťu základné vzory správania ženy, nefunguje to ani naopak. Plne chápem, ak bezdetní manželia, ktorí nemôžu mať deti, prejavia záujem o adopciu. Vychádza to obvykle z ich zdravotného stavu, ktorý nemôžu ovplyvniť, ani zmeniť. U homosexuálneho páru je však príčina niekde inde - v slobodnom rozhodnutí dvoch dospelých ľudí, ako budú žiť. Keďže sa homosexualita nepokladá za chorobu, nemôže ani homosexuál argumentovať svojím statusom, ako dôvodom na umožnenie adopcie. Rozhodol sa sám a za svoje rozhodnutie musí niesť aj následky. Dieťa nie je hračka, a v prvom rade by mal byť na zreteli jeho záujem. Tak, ako nie je veľmi akceptovateľná výchova v spoločnom zariadení /detský domov/, je rovnako neakceptovateľné, aby sa jeho výchova zverila do prostredia, v ktorom sa nedajú predpokladať neskoršie dopady na jeho psychický vývoj. A či si to homosexuálne páry pripúšťajú, alebo nie, pravdou ostáva, že neplnia jednu zo základných požiadaviek na výchovu dieťaťa - schopnosť poskytnúť vzory v partnerských vzťahoch a prístupe k obom pohlaviam. Je mi ľúto, ale v tejto oblasti by mala byť nulová tolerancia. Záujem dieťaťa má prednosť vo všetkom.

Štát a politika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014